Η Ουτοπία στον Ορίζοντα - Ένα ντοκιμαντέρ για την κρίση με την υπογραφή ενός Ηρακλειώτη

Η Ουτοπία στον Ορίζοντα - Ένα ντοκιμαντέρ για την κρίση με την υπογραφή ενός Ηρακλειώτη

Ένα χρόνο μετά το κίνημα των αγανακτισμένων ο Jérôme Roos και ο Λεωνίδας Οικονομάκης συνομίλησαν με τους πρωτεργάτες του κινήματος αλλά και τον Μανόλη Γλέζο. Κεντρικό θέμα, η οικονομική κρίση και η Ελλάδα του 2012, υπό το βάρος των νέων οικονομικών μέτρων.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ, διευκρινίζουν ότι η Ουτοπία στον Ορίζοντα πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική συνδρομή της Ομάδας Πολυμέσων της Πλατείας Συντάγματος, η οποία μας παρείχε πρόσβαση σε ιστορικό οπτικοακουστικό υλικό υψηλής ανάλυσης από τις ημέρες κατάληψης της Πλατείας καθώς και από την πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τα ΜΑΤ.

Τον Μάιο του 2011, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο ξεπούλημα της χώρας, των εργασιακών δικαιωμάτων, και της ζωής τους σε (και ... από) διεφθαρμένες ντόπιες ελίτ και ξένα χρηματοπιστωτικά συμφέροντα.

Εντός ολίγων ημερών έστησαν μια κατασκήνωση διαμαρτυρίας, βασισμένη πάνω στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της αυτοδιαχείρισης και της αλληλοβοήθειας, ζώντας μια στιγμή ουτοπίας εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής, πολιτικής, και κοινωνικής κρίσης.
Στις 28-29 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για την αποδοχή ή μη περαιτέρω μέτρων λιτότητας, το κράτος τελικά αντέδρασε με ωμή βία, διώχνοντας τους διαδηλωτές από την πλατεία και διαλύοντας το κοινωνικό τους πείραμα.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Jérôme Roos και ο Λεωνίδας Οικονομάκης - υποψήφιοι διδάκτορες στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (EUI) - επέστρεψαν στην Αθήνα για να μιλήσουν με ακτιβιστές του κινήματος και της κατάληψης της Πλατείας Συντάγματος, καθώς και με τον ήρωα της αντίστασης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Μανόλη Γλέζο.

Ακολουθεί μια δραματική απεικόνιση μιας χώρας στο χείλος της κατάρρευσης, και των ανθρώπων που επιλέγουν να παλεύουν για να χτίσουν ένα καινούριο κόσμο στα συντρίμμια του παλιού, αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει το ντοκιμαντέρ.Ποιος είναι ο Λεωνίδας Οικονομάκης

Γεννήθηκε το 1982 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο Λεωνίδας Οικονομάκης είναι ακτιβιστής, μέλος του χιπ χοπ συγκροτήματος Social Waste και υποψήφιος διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημικού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Έίναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές Σπουδές στον τομέα της Διεθνούς Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Manchester (2006) και έχει υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Middle East Technical University (Άγκυρα, Τουρκία) καθώς και του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Αραβικά, τα Ούρντου, τα Χίντι, τα Ιταλικά, τα Ισπανικά, τα Πορτογαλικά και τα Μπαχάσα της Ινδονησίας.
SHARE

Ramnousia

’Η αλήθεια απλά υπάρχει. Το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί... ’. Ramnousia.com - Νέα με άποψη, Σχολιασμός Επικαιρότητας, Αληθινές Ειδήσεις.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου