Ανοίγουν σήμερα οι κυπριακές τράπεζες – Τι θα ισχύσει


Ανοίγουν σήμερα οι κυπριακές τράπεζες – Τι θα ισχύσει

Σήμερα ανοίγουν οι κυπριακές τράπεζες ως υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς.

Ωστόσο, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα θα ανοίξουν την Πέμπτη ώστε να δοθεί χρόνος στις αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν τα μέτρα που επιβάλλονται στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, αναφέρει το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου που δεν κατονομάζει.

Οι τράπεζες θα ανοίξουν με πλαφόν τις αναλήψεις, όπως είπε και ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικου. Ειδικότερα, μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου το ημερήσιο όριο αναλήψεων μετρητών από τις κυπριακές τράπεζες ήταν 500 ευρώ. Από την Παρασκευή, λόγω έλλειψης ρευστότητας, το όριο αναλήψεων κατέβηκε στα 260 ευρώ την ημέρα για όλες τις τράπεζες.

Περίπου στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής, την ώρα δηλαδή που ξεκινούσε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, έγινε γνωστό ότι το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM της κεντρικής τράπεζας Κύπρου περιορίστηκε στα 100 ευρώ. Όσον αφορά την Λαϊκή τράπεζα το νέο μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται στη μία το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου.

Παράλληλα, αναμένεται να θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι σχετικές διαβουλεύσεις που είχε κλιμάκιο της ελληνικής τράπεζας με την κεντρική τράπεζα της Κύπρου ολοκληρώθηκαν.

Αντιπροσωπεία της διοίκησης της Πειραιώς ήταν στη Λευκωσία από το περασμένο Σάββατο, προκειμένου να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της μεταβίβασης.

Όπως έγινε γνωστό, στο πακέτο της συμφωνίας εντάχθηκε τελικώς και το δίκτυο της Ελληνικής Τράπεζας.

Η Ελληνική έχει 29 υποκαταστήματα στη χώρα μας.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υφίσταται θέμα ρευστότητας και σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες στο σύνολό τους.

Το απόγευμα θα αποφασιστεί και το ύψος του κουρέματος στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, όταν ερωτήθηκε για το μέλλον των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, είπε ότι υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες, εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι με τις επαφές που είχε με τον ομόλογό του Γ. Στουρνάρα «το θέμα έχει κλείσει».

Ειδική αναφορά έγινε και στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «το Eurogroup καλεί για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, η οποία θα προστατεύει τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».


ΠΗΓΗ

SHARE

Ramnousia

’Η αλήθεια απλά υπάρχει. Το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί... ’. Ramnousia.com - Νέα με άποψη, Σχολιασμός Επικαιρότητας, Αληθινές Ειδήσεις.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου